Baby’s werden in de buik 9 maanden lang gedragen en beschermd door hun moeder. Alles aan haar is vertrouwd en veilig. Eens de baby geboren is, komt hij in een wereld terecht waar geluid niet meer gefilterd wordt door de veilige omranding van zijn moeder en waar hij duizenden verschillende geuren en indrukken opdoet. Niet verwonderlijk dat hij zich soms onveilig voelt en terug verlangt naar de tijd in de buik.

 

Een baby die huilt, wil ons iets vertellen. Zijn enige manier om zich te ontladen is door te huilen.. Laat dat nu nét datgene zijn wat we als ouders zo moeilijk vinden aan de kraamtijd. Huilen bij baby’s heeft 2 belangrijke functies. De eerste functie is het uiten van onmiddellijke behoeften of ongemak die om zorg vragen, zoals voeden, schone luier, andere ligging, extra dekentje. De tweede functie is het ontladen van spanning. Soms huilen baby’s eindeloos zonder dat ze iets anders nodig hebben dan vastgehouden worden en liefde voelen.

Terwijl mensen vroeger de boodschap kregen hun kinderen te laten huilen om ze vooral niet te verwennen, weten we nu dat kinderen al van jonge leeftijd heel bewust zijn en we moeten voorzien in hun basisbehoeften. Onze ideeën over omgaan met baby’s, laten huilen of troosten, dragen en koesteren, slapen, enzovoort veranderen, gelukkig maar!

Hier krijgen jullie een antwoord op de vraag ‘is mijn baby dragen een goed idee?’

Uit verbondenheid met jullie en jullie baby’tjes: JA!  Heb geen schrik om je baby te verwennen. Ik hoor het soms in de praktijk, ouders zijn bang dat te veel koesteren en knuffelen ertoe leidt dat hun baby om steeds meer gaat vragen en niet meer rustig zal kunnen worden zonder de troost van zijn ouders. Deze redenering is helemaal verkeerd. Baby’s vragen alleen wat ze nodig hebben. Als die behoefte vervuld is, zijn ze tevreden. Hou je huilende kindje vast, ongeacht hoe lang hij wil huilen, en breng daarbij liefde, medeleven en geruststelling over.

Een baby die gedragen wordt, kan zich verstoppen tegen alle prikkels, hoort het vertrouwde kloppen van mama’s hart, krijgt een intens gevoel van geborgenheid en veiligheid. Je baby dragen is een vertrouwde manier om je baby te troosten en te voorzien in zijn behoeften aan aanraking en beweging.

Een baby die gedragen wordt kan op een veilige manier de wereld gaan ontdekken.

B45A972C-C0B8-4C0A-837B-FF3CD385B974 (1)
IMG_20190115_113050193.jpg
661DC9D9-EDAA-4548-8E63-BB751EC18839.jpe